Esimies matkalla tulevaisuuteen

Esimies ja työpaikan tulevaisuus: kestoyhtälö, joka on tapetilla työelämän keskusteluissa tämän tästä. Muutoksen johtamisen oppaita ilmestyy jatkuvasti ja valmennuksiakin aiheesta on tarjolla enemmän kuin runsaasti. Pohditaan muuttuvaa työelämää, muutoksen tärkeyttä, muutoksen etenemisen vaiheita,  muutosviestintää,  muutosvastarintaa, muutosagenttien tunnistamista sekä tunteita muutoksessa. Muutosta muutoksen perään, tunteita puolesta ja vastaan. Innostavaa ja ärsyttävää, väliin jopa kyllästymiseen asti jauhettua.

 

Lähiesimies vaatimusten ristitulessa

Valmennuksessani olevat lähiesimiehet saavat usein tehtäväksi paneutua muutoksen johtamisen konkretisoimiseen omassa työssään. Tietopaketin lisäksi he pohtivat muutosta erilaisten tehtävien avulla. Vaikka muutoksen johtamisen perusasiat, kuten tavoitteen selkeyttäminen ja muutoksen perustelu, ihmisten mukaan ottaminen muutoksen suunnitteluun tai jatkuva muutosviestintä tuntuvatkin olevan hallussa teoriassa, käytännössä asiat eivät aina lähde etenemään. Milloin vastassa on muutosvastarintaisia henkilöitä, milloin muutoksen tekeminen on kiinni aikapulasta. Monenlaisia käytännön esteitä, mitkä hidastavat tai jopa estävät uudistumista ja kehittymistä. Sitä, mitä muutoksella yleensä tavoitellaan.

Esimies elää varsin usein vaatimusten ristitulessa: samaan aikaan pitäisi kehittää ja toisaalta vastata töiden tehokkuudesta. Kiireisen arjen keskellä voi olla vaikeaa irrottautua päivittäisistä tehtävistä, eikä apua ole aina saatavilla. Usea esimies on myös tottunut pärjäämään yksin, kuten kirjoitin blogissani aiemmin. Ei ole aikaa eikä aina voimavarojakaan miettiä tulevaisuutta muutamaa viikkoa tai kuukautta eteenpäin. Päivät menevät siihen, että tehtävät saadaan junailtua.

 

Kauemmas katsomisen taito

Olen antanut useammallekin asiakkaalleni valmennusprosessin alussa muistiinpanovihon ja kuulakärkikynän. Samalla olen toivottanut heidät tervetulleeksi matkalle tulevaisuuteen. Kysymykseen ”Mitä tähän kirjoitan?”, olen vastannut, että en tiedä, mutta valmennuksen aikana sinulle selviää, mihin suuntaan haluat tiimiäsi kehittää.

Vihkoihin on syntynyt värikkään persoonallisia tarinoita. Itse olen ollut osallisena niiden syntymisessä lähinnä esittämällä kysymyksiä ja toimimalla sparraajana. Mieluinen rooli on myös toimia kirjoitetun kuulijana.  Tarinoissa on keskitytty asioihin, joihin itse voi vaikuttaa sekä  mahdollisuuksiin, jotka vielä odottavat vuoroaan. Ja etteivät tarinat jäisi saduiksi, olen ollut utelias kuulemaan myös seuraavista konkreettisista askeleista eteenpäin.

 

Käsikirjoita oma johtamisfilosofiasi

Pysähtymistä, ajattelua ja rohkeutta vaativa tulevaisuuden käsikirjoittaminen on hieno tapa oman johtamisfilosofian kehittämiseen. Kannattaa siis pysähtyä hetkeksi miettimään millä arvoilla ja mihin suuntaan haluaa joukkojaan johdattaa. Kun oma näkemys on selkeä, jaksaa kärsivällisemmin viedä myös muutoksia eteenpäin esimiehenä. Samalla voi luottaa, että käytännön kehittämiskeinot ja yksityiskohdat tulevat yhdessä luotua johdettavien kanssa. Kas kummaa, muutos konkretisoituu käytännön tekemiseksi ja esimies saa kokemuksen työnsä vaikuttavuudesta.

Paras keino ennustaa tulevaisuutensa, on tehdä se itse. Näiden Abraham Lincolnin sanojen innoittamana kirjoitin itsekin omaan valmennuskalenteriini päivämäärän 30.8.2018. Jos innostut, tule mukaan Esimies itsensä johtajana -valmennukseen Oulussa. Samalla saat myös työkaluja taitoon katsoa kauemmas oman johtamisfilosofiasi kehittämiseksi.

Esimies matkalla tulevaisuuteen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

css.php