Kasva nuoreksi, ikä on muutakin kuin numeroita!

Tällä kertaa kirjoitan Kroatiasta, jonne matkustin muutama päivä sitten. Yhtenä matkaseuralaisena minulla on  80-vuotias isäni, joka on mieheni mukaan kuin kuka tahansa kuusikymppinen: arvokkaasti ikäänsä suhtautuva, virkeä ja aikaansa seuraava mies.

Äitini menehdyttyä varhaisessa seniorivaiheessa, isäni oli juuri jäänyt eläkkeelle pitkän työrupeaman jälkeen. Vaikka tuosta hetkestä on pian viisitoista vuotta,  työura on kuitenkin jatkunut erilaisilla asiantuntijatöillä näihin päiviin saakka. Hän on edelleen kysytty asiantuntija omalla alallaan, metsätaloudessa.

Ikä – monia eri merkityksiä

Tärkeä pohja isäni virkeydelle on terveys. Hän on ollut onnekas, sillä elämä ei ole kohdellut hänen terveyttään piikkihansikkain, toisin kuin äitiäni, jonka elämään erilaiset sairaudet ja vaivat kuuluivat liiankin pitkään. Isäni on kuitenkin tehnyt tietoisia valintoja sekä mielen että kehon terveyden ylläpitoon koko elämänsä ajan: syönyt terveellisesti ja harrastanut monipuolista liikuntaa vaativan työn ohessa. Metsä ja luonto ovat olleet lähellä hänen sydäntään aina.

Muistan yhä päivän, kun isäni täytti 50 vuotta. Olin itse tuolloin 18-vuotias ja valmiina viimeisen lukiovuoteen. Isäni tuntui silloin vanhalta. Nyt kun olen itsekin viidenkympin korvilla, ajattelen, että tämä aikuisuuden keskivaihe ei tunnu lainkaan hassummalta. Vaikka ikää karttuu ja kroppa vanhenee, toivon, että osaan seurata isäni jalanjälkiä ja pitää itseni virkeänä. Isäni kronologinen ikä, 80 vuotta, ei ole sama kuin hänen biologinen ikänsä. Psykologiselta iältään isäni näyttää tuntevan itsensä ainaiseksi pikkupojaksi. Ympäristön hänelle antama sosiaalinen ikä lienee kuudenkympin tienoilla.

Kasva nuoreksi, käännä kellon suuntaa

Alkujaan intialainen lääkäri, Deepak Chopra, on kirjoittanut kymmeniä teoksia kehon ja mielen huomioivasta lääketieteestä. Hänen mukaansa voimme tietoisesti kehittää omaa suhtautumistamme elämään ja ikään. Hänen ajatuksiaan voisi kuvata tiivistetysti seuraavasti:

  1. Suhtaudu myönteisesti ikääsi ja vanhenemiseesi. Muista, että kehosi pystyy uudistumaan jatkuvasti. Ja kun vanhenet, vanhene arvokkaasti ja vointiasi kunnioittaen.
  2. Kohtaa elämä levollisesti. Anna aikaa ajattelulle, pyri pitämään päivärytmisi luonnollisena ja edistä  laadukasta unta.
  3. Panosta  ruokatottumuksiin. Syö hetkeen keskittyen, säännöllisesti ja terveellisesti.
  4. Kehitä mielen ja kehon välistä vuorovaikutusta. Kokeile vaikkapa tietoisuus- ja rentoutusharjoituksia.
  5. Liiku terveellisesti ja riittävästi. Panosta sekä aerobiseen että lihaskuntoharjoitteluun.
  6. Vähennä negatiivisia asioita elämästäsi. Jatkuvat kielteiset tunteet ovat myrkkyä elimistöllemme.
  7. Kehitä mielen joustavuutta. Tunnista ajattelukahleesi ja anna anteeksi sekä itsellesi että toisille.
  8. Kohtele kauniisti itseäsi. Keskity kuuntelmaan, tunne kiitollisuutta ja panosta lähimmäisiisi. Puhu itsellesi myönteisesti. Arvosta ja hyödynnä elämänkokemustasi.
  9. Pidä mielesi ikinuorena: koe, ihmettele, kasva ja säilytä leikkisyys.

Vaikka ihmisen ikääntymiseen liittyy erilaisia siirtymävaiheita, gerontologian asiantuntijat sanovat, että kukaan ei voi tarkasti määritellä, milloin alkaa keski-ikä, aikuisuuden keski- tai seniorivaihe. Yhä useampi viisikymppinen voi olla pienen lapsen äiti tai isä. Yhtälailla toinen saman ikäinen viettää aikaa lastenlasten kanssa. Myös työelämän eri ikäkäsitykset ovat enemmän totuttuja ajattelutapoja, kuin luonnontieteillä, biologialla tai lailla ennakkoon määrättyjä. 

(Työ)elämässä on loppujen lopuksi harvinaisia ne tilanteet, joissa on olennaista se, minkä ikäinen ihminen on. Siltikin voimme jokainen henkilökohtaisesti pohtia, miten haluamme suhtautua ikään ja ikääntymiseen osaltamme? Itse toivoin, että saan elää omannäköistä elämää yhdessä läheisteni kanssa, isäni esimerkkiä seuraten. Sopivan lisämausteen tielleni antavat mielenkiintoinen työ ja vapaa-aika sekä ennen kaikkea eri-ikäiset ihmiset, joita kohtaan taipaleellani.

Värikkäitä vuosia meille kaikille työssä ja vapaa-ajalla!

 P.S. Jos kiinnostuit ikäkysymyksistä työelämässä, tule mukaan Urien sirpalemaisuus ja ikäkysymykset työelämässä -valmennukseen Oulussa. Lisätietoa Urasammon sivuilta.

Kasva nuoreksi, ikä on muutakin kuin numeroita!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

css.php