Elävä strategia tarvitsee kasvun asennetta

Elävä strategia on jatkuva oppimismatka, joka antaa ja ottaa energiaa. Kun kuljetaan kohti yhteisesti jaettua visiota ja päämäärää, taidot ja osaaminen kehittyvät yhteisten ponnistelujen, palautteen, onnistumisten ja oppien kautta.

Yrityksen kulttuurilla ja strategialla on saumaton yhteys. Vain osa yrityksen kulttuurista on näkyvää tai havaittavissa ulkopuolelta. Sen sijaan pinnan alla voi olla piilossa paljonkin tiedostamattomia uskomuksia, oletuksia ja ajattelutapoja, jotka voivat jarruttaa tai vauhdittaa kasvua ja kehittymistä. Siksikin kannattaa pysähtyä tutkailemaan omaa sisäistä puhetta myös ammattilaisena: Kuvastaako se enemmän kasvun vai muuttumattomuuden asennetta?

Growth mindset osaksi yrityksen kulttuuria ja strategiaa

Psykologi Carol Dweck on meille monelle tuttu kasvun ja muuttumattomuuden asenteesta, growth ja fixed mindsetistä. Hänen tutkimuksensa osoittavat, että henkilöt, joilla on kasvun asennetta, onnistuvat paremmin elämän kasvunpaikoissa kuin henkilöt, joiden asennetta kuvaa muuttumattomuus. Näkökulmaa voi hyvin soveltaa myös yrityksen asenneilmastoon: Miten meillä suhtaudutaan strategiaan ja uudistumiseen? Onko meillä rohkeutta katsoa asioita uudella tavalla? Kuinka paljon olemme valmiita näkemään vaivaa hyvinvointimme ja tulevaisuutemme eteen?

Elävä strategia saa toteutusvoimansa ihmisistä ja heidän halustaan oppia, kasvaa ja kukoistaa. Kasvun asenne, growth mindset, perustuu ajatukseen, että voimme aina kehittyä pidemmälle kuin lähtökohtamme antavat olettaa.  Onnistuakseen strategiamatka tarvitsee myös psykologista turvallisuutta, joka vaikuttaa myönteisesti yrityksen kasvuasenteen ja -kyvykkyyden kehittymiseen. Kun tiimin jäsen kokee, että on turvallista olla oma itsensä, hän todennäköisesti rohkaistuu antamaan itsestään, kokeilemaan ja ottamaan sosiaalista riskiä, ilman että joutuu naurunalaiseksi tai menettää kasvonsa.

Miten vahvistat growth mindsettiä?

Yksinkertaista reseptiä kasvun asenteen vahvistamiseen ei ole olemassa, eikä muutos tapahdu hetkessä. Jos kuitenkin olet valmis lähtemään kasvumatkalle, tee asiasta yhteinen ja strateginen. Panosta ihmisten johtamiseen ja huomioi, että

  • taidot kehittyvät tekemällä monipuolista työtä. Kyvykkyys kehittyy osaavien ja oppivien ihmisten yhteistyössä.

  • haasteet ovat mahdollisuuksia kasvaa ja kehittyä. Kehittyminen ei tapahdu ilman haasteita.

  • kasvupolulle pääseminen edellyttää toistoa ja ponnisteluja. Vaikka virheistä oppii, polku ei ole jatkuvasti kivikkoinen.

  • jatkuva palaute on tarpeellista ja välttämätöntä. Se tuo esiin kasvunmahdollisuudet, mutta myös ne kyvykkyydet, jotka ovat kaikkein syvintä meitä.

  • takaiskut ovat tie syvempään oivallukseen. Oivallus syntyy yhdessä tekemällä ja ajatuksia jakamalla.

Kun yrityksessäsi on aidosti growth mindsettiä, teillä on rohkeutta tarttua strategisiin, todellisiin kasvun mahdollisuuksiin. Mahdollisuuksiin, jotka edellyttävät rohkeutta, mutta sallivat myös kokeilut ja virheet. Psykologisesti turvallisessa yhteisössä on myös hyvä kehittyä ja tuntea pystyvyyttä. Kukapa ei haluaisi olla osa onnistumistarinaa, johon yhdessä tehty ja toteutettu strategia viitoitti tien?



Edellinen
Edellinen

ITEE – hyvinvoinnin kivijalaksi dialogisuus, diversiteetti ja johtajuus

Seuraava
Seuraava

Business Coachingia konkreettisesti